Schatten van Groningen - 14 kavels met Gronings randje (Deel 1)

De komende veiling presenteert een fascinerende collectie van veertien kunstwerken en voorwerpen, elk met een unieke link naar Groningen. Dit artikel belicht de eerste zeven kavels die de rijke culturele en artistieke traditie van deze regio weerspiegelen.

Deurklopper Vindicat Groningen

Deze messing deurklopper is afkomstig van de bekende studentenvereniging Vindicat en siert het wapenschild van de vereniging met gekruiste zwaarden en een opkomende zon. De inscriptie "Vindicat Atque Polit" onderstreept de historische waarde. Daterend uit het derde kwart van de 20e eeuw, is dit stuk een stille getuige van de studentencultuur in Groningen.

Bekijk hier Kavel 40. Deurklopper, Vindicat Groningen

Schaal, Anno Smith

Deze groen geglazuurde keramieken schaal van Anno Smith, een gerenommeerde Groningse keramist, vertegenwoordigt de lokale ambachtelijke tradities. Gesigneerd aan de onderkant, dateert dit werk uit het derde kwart van de 20e eeuw. Deze schaal getuigt van Smith's vakmanschap en artistieke stijl.

Bekijk hier: Kavel 101. Schaal, Anno Smith

Hoge hoed in hoedendoos

Kavel 186. Hoge hoed in hoedendoos

Deze elegante hoge hoed is geproduceerd door de firma Doewes in Groningen en Zwolle, komt met een authentieke lederen hoedendoos. Met een maatindicatie van 58 en daterend uit de eerste helft van de 20e eeuw, biedt deze set een glimp van de mode uit een vervlogen tijdperk.

Bekijk hier: Kavel 186. Hoge hoed in hoedendoos

Schilderij Martin Tissing

"Weg" is een olieverfschilderij op paneel van Martin Tissing, een kunstenaar geboren in Groningen. Dit werk uit 1981 toont zijn unieke stijl en gevoel voor compositie, en draagt bij aan de rijke artistieke nalatenschap van de stad.

Bekijk hier: Kavel 506. Schilderij, Martin Tissing

Almanakken Provincie Groningen

Een verzameling van acht provinciale almanakken van Groningen, uitgegeven door B. Jacobs Groningen tussen 1906 en 1953. Deze almanakken zijn een rijke bron van informatie en historie, die het dagelijks leven en de culturele evenementen van die periode documenteren.

Bekijk hier Kavel 972. Almanakken Provincie Groningen

Houtsnede Jan van der Zee

Kavel 904. Houtsnede, Jan van der Zee

Deze houtsnede, getiteld “Zuidlaardermarkt”, gemaakt door Jan van der Zee, is een levendig stuk dat de lokale cultuur en evenementen illustreert. Gedateerd 1962 en rechtsonder gesigneerd, biedt het een inkijk in de De Ploeg kunststroming van Groningen.

Bekijk hier Kavel 904. Houtsnede, Jan van der Zee

Pleet bestek, Huize Maas Groningen

Dit verzilverde bestekset van Huize Maas in Groningen omvat elf vorken en zeven lepels met een langgerekte getordeerde steel. De achterzijde van het bestek is gemerkt met de jaarletter R, wat wijst op het jaar 1927, en biedt een unieke kijk in de eetcultuur van het historische Groningen.

Bekijk hier Kavel 1008. Pleet bestek, Huize Maas Groningen

Deze collectie vertegenwoordigt niet alleen de artistieke en culturele geschiedenis van Groningen maar ook de veelzijdigheid en rijkdom van de regio. Elk stuk is een unieke herinnering aan de Groningse identiteit en verleden, en biedt verzamelaars een kans om een stukje van deze geschiedenis in huis te halen.

 

Contact

Groningen
Veilinghuis Klinkhamer
Vechtstraat 45
9725 CT Groningen
Kampen
Veilinghuis Klinkhamer
Gasthuisstraat 10
8261 BS Kampen
Telefoonnummer
050-5532122
E-mailadres


Scroll omhoog