Veiling 46: "Groningse" kavels

In dit bericht tonen we u een selectie kavels uit Veiling 46 met een directe link naar "onze" provincie en stad. 

De veiling vindt plaats op maandag 25, dinsdag 26 en woensdag 27 maart 2024, met de mogelijkheid om te bieden vanaf vrijdag 15 maart. Voorafgaand aan de veilingdagen worden kijkdagen georganiseerd op vrijdag 22, zaterdag 23 en zondag 24 maart.

Boeken Groningen

Veiling 46 biedt drie lots met boeken die zich richten op de stad en provincie Groningen. Het eerste lot betreft tien boeken over Groningen waaronder De Ommelander Borgen en steenhuizen, Groninger Molenhoek, Visschers aan het Zuiderdiep, In beeld gebracht Openbaar Kunstbezit Groningen, Jonkers tussen stad en wad en meer. 20e eeuw.

Het tweede lot (kavel 779) omvat een collectie boeken over Groningen uit het vierde kwart van de 20e eeuw. Het derde lot (kavel 781) bevat eveneens boeken over Groningen, specifiek uit de tweede helft van de 20e eeuw. Deze lots bieden een breed scala aan inzichten in de geschiedenis, cultuur, en het erfgoed van Groningen. Tot slot een verzameling van tien boeken betreffende Groningen (Kavel 1065), inclusief een kunstboek over het Symbolisme in Nederland, uit de 20e eeuw.

Jo van Dijk

Kavel 1. Schilderij, Jo van DijkEen opvallend stuk in veiling 64 is het schilderij "Souvenir d’ Afrique" door Jo van Dijk (1931-2000), dat de kunstenaar in 1964 creëerde. Dit olieverfschilderij op paneel is rechtsonder gemonogrammeerd en bevat op de achterzijde extra informatie over het werk, inclusief de datum en een vermelding van Marrakech, Maroc. Het werk toont Van Dijk’s veelzijdigheid en interesse in diverse culturen en landschappen.

Naast zijn olieverfschilderijen biedt veiling 64 ook een zeefdruk van Jo van Dijk aan: Zeefdruk met Abstracte Huizencompositie. Deze zeefdruk, kenmerkend voor Van Dijk's abstracte stijl, toont een compositie van huizen. Het stuk is linksonder gesigneerd en draagt het oplagenummer 606/800, wat het een bijzondere aanvulling op elke collectie maakt. Dit werk weerspiegelt Van Dijk's experimentele benadering van kunst en zijn vermogen om traditionele onderwerpen in een nieuw licht te presenteren.

Documenten en Memorabilia uit Groningen

Deze sectie van Veiling 46 biedt een unieke kijk op het culturele en sociale leven in Groningen door de jaren heen, vertegenwoordigd door uitnodigingen en programmaboekjes.

Uitnodigingen AFV Daguerre Groningen: Een lot van tien uitnodigingen voor vergaderingen (1932-33) en twee uitnodigingen voor lezingen van de fotografievereniging AFV Daguerre, opgericht in 1891. Dit lot biedt een blik op de vroege fotografiegeschiedenis in Nederland en de rol van Groningen daarin.

Programmaboekjes Stadsschouwburg Groningen: Een verzameling van zes programmaboekjes uit de periode 1956-1962, die de rijke theatercultuur en evenementen in de Stadsschouwburg van Groningen documenteren. Deze lot geeft inzicht in het culturele aanbod en de maatschappelijke activiteiten van die tijd.

Erwin Olaf

Het volgende uitgelichte kavel is een foto van Erwin Olaf, een gerenommeerde Nederlandse fotograaf wiens werk internationale erkenning heeft gekregen. Deze foto maakt deel uit van de serie "De tafel van 10", speciaal gemaakt in opdracht van de Gemeente Groningen in 1993.

"Aura" is aan de achterzijde gesigneerd door Olaf en bevat een persoonlijke annotatie, wat het stuk een persoonlijke toets geeft. Interessant is dat deze foto oorspronkelijk een geschenk was van Erwin Olaf aan het model dat poseerde voor deze afbeelding, waardoor het een bijzondere provenance heeft. Dit kavel vertegenwoordigt niet alleen Olaf's artistieke talent maar ook zijn verbinding met Groningen, waardoor het een must-have is voor verzamelaars van hedendaagse fotografie.

Gronings Meubeldesign

Veiling 46 belicht het vakmanschap van Groningse meubelfabrikanten uit de vroege 20e eeuw met twee opmerkelijke kavels eetkamerstoelen van Meubelfabriek Nanninga en Meubelfabriek Huizinga.

Eetkamerstoelen Meubelfabriek Nanninga: Vier stoelen met velours bekleding uit de jaren '20/'30, geproduceerd door Meubelfabriek Nanninga, gelegen aan de Gelkingestraat in Groningen. Deze stoelen vertegenwoordigen het design en de kwaliteit van de periode. Link naar kavel.

Eetkamerstoelen Meubelfabriek Huizinga: Een set van vier eikenhouten eetkamerstoelen, waarvan twee met armleuningen, daterend uit de eerste helft van de 20e eeuw en afkomstig van Meubelfabriek Huizinga. Deze stoelen zijn aan de onderzijde gemerkt en weerspiegelen de kwaliteit en het ambacht van Groningse meubelmakers. Link naar kavel.

Anke Slooff

Veiling 46 presenteert drie werken van Anke Slooff, allen zeefdrukken met thema's gerelateerd aan Groningen. Elk stuk toont specifieke locaties binnen de stad.

  1. Zeefdruk, Ingang Havenstraat Groningen: Dit werk uit 1996, oplagenummer 29/75, toont de ingang van de Havenstraat in Groningen. Rechtsonder gesigneerd en gedateerd door Slooff. (Link naar kavel)

  2. Zeefdruk, Ingang Noorderhaven Groningen: Gesigneerd en gedateerd in 2006, met een oplagenummer van 126/150. Het werk biedt een beeld van de Noorderhaven. (Link naar kavel)

  3. Zeefdruk, Uitzicht Werkmanshuis Groningen: Afkomstig uit 1999 en nummer 77/175 in de serie. Toont een uitzicht op het Werkmanshuis in Groningen. Rechtsonder gesigneerd en gedateerd. (Link naar kavel)

Documenten en Memorabilia uit Groningen

Deze sectie van Veiling 46 biedt een unieke kijk op het culturele en sociale leven in Groningen door de jaren heen, vertegenwoordigd door uitnodigingen en programmaboekjes.

Uitnodigingen AFV Daguerre Groningen: Een lot van tien uitnodigingen voor vergaderingen (1932-33) en twee uitnodigingen voor lezingen van de fotografievereniging AFV Daguerre, opgericht in 1891. Dit lot biedt een blik op de vroege fotografiegeschiedenis in Nederland en de rol van Groningen daarin. Link naar kavel.

Programmaboekjes Stadsschouwburg Groningen: Een verzameling van zes programmaboekjes uit de periode 1956-1962, die de rijke theatercultuur en evenementen in de Stadsschouwburg van Groningen documenteren. Deze lot geeft inzicht in het culturele aanbod en de maatschappelijke activiteiten van die tijd.

 

 

Contact

premium bootstrap themes
Veilinghuis Groningen:
Veilinghuis Klinkhamer
Vechtstraat 45
9725 CT Groningen
Telefoonnummer
050-5532122
E-mailadres
info@aca-auctions.com


Scroll omhoog