Veiling: Veiling 30 sessie 2

Algemene kunst en antiek

400. Mahjong been & bamboe, Mah Jongg Sales Co. ca. 1924

De 5-laden Babcock-doos is "made in China". Dit model (rozenhoutkleurig) is een van de vele versies die de Mah Jongg Sales Co. of America in China heeft laten maken. Het schuiffront heeft een ingesneden "Babcock" logo en-tekst. De handvatten zijn afwijkend, het koperbeslag is standaard. De stenen zijn Chinees van dun been en dikker bamboe, gravering is doorsnee en er zijn 4 reserve stenen. De fiches zijn van been met westerse puntentelling. De 4 dobbelstenen zijn van been met Chinese punten en zitten in een cricketdoosje. De windenschijfjes zijn van been met groene karakters en zitten in een Mingdoosje. De handleiding is een vel met instructies in het Nederlands.

Eindigt over: Deze veiling is gesloten.

Meer informatie / bieden

401. Mahjong been & bamboe, ca. 1924

Doos is Chinees of Koreaans, traditioneel met 2 laden. Met op het schuiffront ongewone jadegroene karakters. Hengsel en koperbeslag zijn dun, net als de later aangebrachte handvatten op de laden. De stenen zijn Chinees van doorsnee bamboe en been en de gravering is redelijk. Er zijn 3 reserve stenen. Fiches zijn van ruwere kwaliteit been met westerse puntentelling. De 2 dobbelstenen zijn van been met Chinese punten en zitten in een verkleind cricketdoosje. De windschijfjes zijn van zwart hoorn met witte karakters en zitten in een Mingdoosje van zwart hoorn. Er zit geen handleiding bij het spel.

Eindigt over: Deze veiling is gesloten.

Meer informatie / bieden

402. Mahjong been & bamboe, ca. 1924

Doos is Chinees van fraai donker rozenhout. Vierkant model met 5 laden met op het schuiffront jadegroene karakters omringd door goudkleurige decoratie. De stenen zijn Chinees en van doorsnee kwaliteit dun been en dikker bamboe, de gravering is behoorlijk. De stenen zijn eigenlijk te klein voor de laden. Er zijn 4 reservestenen. De fiches zijn van doorsnee kwaliteit been met westerse puntentelling. De totale waarde van de fiches bedraagt normaal 2000 p.p., dit geldt ook voor dit spel. Maar de verdeling is afwijkend; p.p. ontbreken er 5 x 2 punten, dit tekort is echter aangevuld met een extra fiche van 10 punten. De 4 dobbelstenen zijn van been met Chinese punten, een is met een dikke rode stip. De windindicator is een draaischijfje van grijsgroen en rood celluloid. Er zit geen handleiding bij het spel.

Eindigt over: Deze veiling is gesloten.

Meer informatie / bieden

403. Mahjong been & bamboe, ca. 1924

De 5-laden doos is Chinees, gemaakt van fraai rozenhout. Traditioneel model met standaard koperbeslag. Het schuiffront en het bijbehorende koperbeslag ontbraken en zijn vervangen. De stenen zijn Chinees, gemaakt van dun been met standaard gravering en dikker bamboe. Er zijn geen reservestenen. De fiches zijn van eenvoudige kwaliteit been met westerse puntentelling. De 4 dobbelstenen zijn van been met Chinese punten, punten zijn later toegevoegd. De 1 is niet blanco maar heeft een grote rode stip. De windschijfjes zijn gemaakt van been, de W-wind is bijgemaakt. Er zitten geen cricketdoosjes, Mingdoosje en handleiding bij het spel.

Eindigt over: Deze veiling is gesloten.

Meer informatie / bieden

404. Mahjong been & bamboe, ca. 1930

De doos met schuiffront is westers, gemaakt van donker gelakt hout met een fraaie structuur. Bovenop zit een blank metalen handvat. De stenen zijn van been en bamboe. De benen bovenkant van de stenen zijn zeer helder en fraai. Er zijn geen reservestenen. Ook zitten er geen fiches, wind-indicators en dobbelstenen bij.

Eindigt over: Deze veiling is gesloten.

Meer informatie / bieden

405. Mahjong, Japanse doos, ca. 1924

Smalle Japanse doos met zwart metalen ornamenten. De doos van, aan de buitenkant mat geworden, zwart gelakt hout. Versierd met gouden illustraties. Het front is iets gebarsten en er ontbreken kleine stukjes lak. De stenen zijn toegevoegd. De stenen zijn Chinees, klein en goed gegraveerd been en bamboe. De stenen missen cijfers en letters en er zijn 4 reservestenen. De fiches zijn ook toegevoegd en zijn van been met westerse puntentelling. De 4 dobbelstenen zijn van been met Chinese punten, punt 1 is een ronde stip. De dobbelstenen zitten in een zelfgemaakt cricketdoosje. De 2 windenschijfjes zijn van been en hebben aan elke kant een windkarakter. De schijfjes passen in een iets beschadigd houdertje van zwart bakeliet.

Eindigt over: Deze veiling is gesloten.

Meer informatie / bieden

406. Mahjong bamboe, 3-laden doos, ca. 1924

De Chinese doos is gemaakt van rozenhout en is een traditioneel model met schuiffront. Voorop staan twee imitatie jade karakters. De doos heeft 2 handvatten en rondom hoekstukken van koper. Binnenin zitten 2 kleine laatjes voor de fiches, dobbelstenen en windenschijfjes en een grote voor de stenen. De plaatjes en hengsels op de laden zijn van dun koper. De Chinese stenen zijn van mooi en geleefd, redelijk goed gegraveerd bamboe. Er zijn 4 reservestenen. De fiches zijn van bamboe met westerse puntentelling. De 4 dobbelstenen zijn van been met Chinese punten en zitten in een cricketdoosje. De windenschijfjes zijn van zwart hoorn met witte karakters en het Mingdoosje is van zwart hoorn. Er zit geen handleiding bij het spel.

Eindigt over: Deze veiling is gesloten.

Meer informatie / bieden

407. Mahjong bamboe, reisspel, ca. 1930

De doos is waarschijnlijk Chinees. Het is een draagkoffertje met 3 slotjes en een handvat. Van karton bekleed met rood kunstleer dat is versierd met ingestanste motieven. In de koffer zitten een afwijkend vormgegeven lade voor de fiches, dobbelstenen en windwijzer en vier laden voor de stenen. De stenen zijn Chinees, het bamboe is geleefd en mooi en de gravering is goed. Er zijn 4 reservestenen. De fiches zijn van been met westerse puntentelling. De 4 dobbelstenen zijn van been met Chinese punten. De windwijzer is een draaischijf van oranje en geel celluloid. Er zitten geen cricketdoosje en handleiding bij het spel.

Eindigt over: Deze veiling is gesloten.

Meer informatie / bieden

408. Mahjong bamboe, schuifdoos, ca. 1924

De kleine schuifdoos is Chinees, gemaakt van rozenhout. Laag en rechthoekig model met dunne, effen schuifdeksel. Voorop zit een een etiket met fraai gekalligrafeerde Chinese karakters. De stenen zijn Chinees, het gebruikte bamboe is uitzonderlijk dun en verschilt soms een fractie van dikte. De gravering is simpel en er zitten 3 reservestenen bij het spel. Zoals normaal bij dit type spel zitten er geen fiches, dobbelstenen, windwijzers en handleiding bij.

Eindigt over: Deze veiling is gesloten.

Meer informatie / bieden

409. Mahjong bamboe, schuifdoos met Babcock-karakters, ca. 1924

De Chinese schuifdoos met Babcock-karakters en koperbeslag is gemaakt van rozenhout. De doos is een compact, iets langwerpig model met een dunne, effen schuifdeksel. Rondom de doos zitten dunne koperen hoekstukken. Op de deksel staan Chinese, imitatie jade karakters die lijken op het Babcock-logo. De stenen zijn Chinees en het gebruikte bamboe is bleek en dun. De gravering is primitief maar daardoor wel opmerkelijk. De bamboes zijn pegelvormig. Er zitten geen reservestenen bij het spel. Zoals normaal bij dit type spel, horen er geen fiches, dobbelstenen, windwijzers en handleiding bij.

Eindigt over: Deze veiling is gesloten.

Meer informatie / bieden

410. Mahjong bamboe, veelkleurige Chinese doos, ca. 1924

De doos, met veelkleurige Chinese stof bekleed, is gemaakt van stevig karton. De deksel is beplakt met een geweven, zijdeachtige stof met Chinese motieven. Rondom zijn de randen afgeplakt met rood lint. Het interieur bestaat uit een groot vak voor de stenen en smal vak voor de fiches e.d. De stenen zijn Chinees en het bamboe is schoon en van doorsnee kwaliteit met eenvoudige gravering. De bamboes zijn pegelvormig. Er zitten geen reservestenen bij het spel. De fiches zijn van grof been met westerse puntentelling. De 4 dobbelstenen zijn van been met Chinese punten en een rode stip voor 1 punt. Er zitten geen cricketdoosje, windschijfjes, Mingdoosje en handleiding bij dit spel.

Eindigt over: Deze veiling is gesloten.

Meer informatie / bieden

411. Mahjong bamboe, Gibson 5-laden doos, ca. 1924

De doos is Engels, van karton beplakt met geel papier in zwart bedrukt met o.a. het Gibson-logo. Binnenin zitten 4 laden voor de stenen en een lade met vakjes voor fiches e.d. Op de binnenkant van de deksel staan notities uit 1934. De stenen zijn Chinees, het bamboe is van goede kwaliteit en eenvoudig gegraveerd. Bamboe 1 is primitief en er zijn 3 reservestenen. De fiches zijn van bamboe met westerse puntentelling. De 4 dobbelstenen zijn van been met Chinese punten en zitten in een cricketdoosje. De windschijfjes zijn van been met groene karakters zonder initialen. Het Mingdoosje is van wit been. De handleiding is een eigen uitgave van H.P. Gibson & Sons Ltd. Er zitten ook een scoringscard en scoringspad van Gibson bij.

Eindigt over: Deze veiling is gesloten.

Meer informatie / bieden

412. Mahjong bamboe, langwerpig veelkleurige doos, ca. 1924

De doos is Chinees, van stevig karton en rondom beplakt met een zijdeachtige stof met Chinese motieven. Bovenop zijn 2 karakters van vervaagd goudpapier geplakt. In de, met rood glanspapier beplakte, binnenkant zitten de stenen en een los doosje voor de fiches e.d. De stenen zijn Chinees en het nette bamboe is grof maar kundig gegraveerd. Bamboe 1 is primitief, de seizoenen zijn goed geslaagd. Er zijn 4 reservestenen. De fiches zijn van been met westerse puntentelling. De 4 dobbelstenen zijn van been met Chinese punten, ze zijn nogal onregelmatig. De handleiding is het standaard Chinese ongedateerde boekje. Er zitten geen cricketdoosje, windenschijfjes en Mingdoosje bij het spel.

Eindigt over: Deze veiling is gesloten.

Meer informatie / bieden

413. Mahjong kunststof, traditionele 5-laden doos, ca. 1923

De doos is Chinees, Japans of Koreaans. Van mooi donker rozenhout. Met een schuiffront dat is vervangen en daarom geen initialen heeft. Het kistje heeft geen koperbeslag. Wel 2 bijzondere hengsels met lotus bladvormige stootplaatjes. De stenen zijn Chinees en van een donkergele kunststof. De gravering, zeker die van de seizoenen, is van goede kwaliteit. Er zijn 4 reservestenen. De fiches zijn van grof en stevig been, met een westerse puntentelling. De 4 dobbelstenen zijn van been en hebben Chinese punten en zitten in een cricketdoosje. De windenschijfjes zijn van been met groene karakters en zitten in een benen Mingdoosje. Er zit geen handleiding bij het spel.

Eindigt over: Deze veiling is gesloten.

Meer informatie / bieden

414. Mahjong kunststof, stenen van kunststof en bamboe, ca. 1935

Het zwarte koffertje is waarschijnlijk Chinees en van karton/kunstleer. Met voorop een handvat en bovenop drukknoppen. De binnenkant, de 4 laden en het fiches bakje zijn beplakt met geruit papier. Binnenin de deksel zit een sticker van de verkoper. De kunststofstenen zijn Chinees, warmgeel van boven en bamboe (bijzonder) van onder. Er zijn 4 reservestenen en 8 extra seizoenen met de standaard haan-kat-schorpioen-muis en man-vishaak-visser-vissen. De fiches zijn van zeer dun been met Chinese punten. De 2 dobbelstenen zijn van grove gele kunststof met Chinese punten. De windenwijzer is een oranje/lichtblauw draaischijfje van kunststof. Er zit geen handleiding bij het spel. Dit type reisspel werd kort na WOII in Azië verkocht.

Eindigt over: Deze veiling is gesloten.

Meer informatie / bieden

415. Mahjong kunststof, Royal Games, ca. 1930

Amerikaanse draagkoffer van krokoprint-kunstleer bekleed hout met plastic handvat en 2 sloten. Binnenin is de deksel bekleed met een soort satijn. Er zijn 2 bakjes met stenen, dobbelstenen en windenschijf. Plus 5 latten van kleurig plastic en metalen ficheshouders. De stenen zijn Amerikaans van warmgele kunststof. De standaard karakters en afbeeldingen zijn in het materiaal geperst. Het spel telt veel seizoenen maar geen jokers. De fiches zijn quasi Chinese munten in 5 kleuren plastic. De waarde is onduidelijk. De 2 dobbelstenen zijn van wit kunststof met zwarte westerse punten. De windenwijzer is een olijf-en donkergroene draaischijf van kunststof. Er zit geen handleiding bij het spel.

Eindigt over: Deze veiling is gesloten.

Meer informatie / bieden

416. Mahjong schuifdoos, ca. 1945

Doos is van Chinese makelij, vervaardigd van donkerbruin, licht gelakt hout met 4 karakters op de deksel. De stenen zijn Chinees, klein en gemaakt van mooi helder dun been en veel dikker bamboe. De gravering is goed. Op 4 van de 8 seizoenen staan de, voor dit soort spel, standaard afbeeldingen van een mandarijn, een vaas, een haan en een rups met kleine goudkleurige accenten. Er zitten 4 reservestenen en 4 jokers bij het spel. Totaal 152 stenen. De handleiding is het standaard, ongedateerde Chinese boekje. Er horen geen fiches, dobbelstenen en windenwijzers bij het spel.

Eindigt over: Deze veiling is gesloten.

Meer informatie / bieden

418. Mahjong Europees, F. AD. Richter & Cie AG. ca. 1930

Platte doos van F. AD. Richter & Cie AG., Duitse fabrikant van de "Anker"-bouwdozen. De houten doos is beplakt met zwart kunstleer. De deksel heeft 2 sigarendoos-slotjes. De binnenkant is bekleed met stof en bevat 4 losse laden en een bakje met vakjes voor de fiches e.d. De stenen zijn Duits, van beplakt hout met een laagje kunststof. De inmiddels vervaagde karakters e.d. zijn tekenend voor Richter. Zo is de O van Oostenwind een omgekeerde Q. Er zijn geen reservestenen. De fiches zijn platte staafjes van celluloid. De 2 dobbelstenen zijn van been met westerse punten. Windenwijzers ontbreken. De handleiding is een Nederlandse uitgave van Richter Rotterdam.

Eindigt over: Deze veiling is gesloten.

Meer informatie / bieden

419. Mahjong Europees, De Sala Spelen met het Rode zegel, ca. 1930

De 5-laden doos is westers met een sticker van de Nederlandse 'De Sala Spelen met het Rode zegel'. De doos is van karton beplakt met marmerpapier waarin een Chinees en draken zijn geperst. Binnenin zijn 4 laden voor stenen en een voor fiches e.d. De stenen zijn van geperst karton beplakt met bedrukt en gelakt papier. De vormgeving, vooral van de draken, lijkt op Pung Chow. De seizoenen hebben per serie gelijke plaatjes. Wellicht vanwege de copyright zijn de letters op de draken weggewerkt. De fiches zijn kartonnen schijfjes, beplakt met groen (60), geel (62), Rood (53) en blauw (53) glanspapier. De dobbelstenen zijn van zwart hout met witte westers punten. De winden zijn (toegevoegde?) kartonnen kegeltjes met de Nederlandse O, Z, W en N. De handleiding ontbreekt.

Eindigt over: Deze veiling is gesloten.

Meer informatie / bieden

420. Mahjong Europees, 5-laden doos Golconda Duitsland, ca. 1924

De 5-laden doos is Duits, van karton en beplakt met zwart kunstleer. Op de gewatteerde deksel staat het Golconda logo met Chinees. Het interieur is bekleed met oker kunstleer. Binnenin de deksel staan de Golconda handtekening en mahjong. Er zijn 4 laden voor de stenen en een voor de fiches e.d. De stenen zijn van zwart hout beplakt met een laagje kunststof. De typische Golconda karakters, afbeeldingen e.d.zijn wat afgesleten. Er zijn 4 reservestenen. De fiches zijn platte staafjes van gekleurd celluloid, waarde is onduidelijk. De 2 dobbelstenen zijn van kunststof met westerse punten. De windenwijzers zijn schijfjes van celluloid. Met de O van Oost i.p.v. de E van East die op de stenen staat. Handleiding ontbreekt, er zijn wel 2 Nederlandse verdubbelingskaartjes.

Eindigt over: Deze veiling is gesloten.

Meer informatie / bieden

421. Mahjong Europees, Golconda Duitsland, 1925

De zwart gelakte Golcondadoos met douanestempels, is Duits en van fraai gelakt hout. De deksel is van binnen bekleed met satijnachtige stof. De douanestempels dateren het spel om en nabij 3 mei 1925. Vier van de blankhouten laatjes bevatten de stenen, een van de fiches e.d. De stenen zijn Duits, van blank hout beplakt met een laagje kunststof. De karakters, afbeeldingen e.d. zijn karakteristiek voor Golconda. Er zijn 4 reservestenen. De fiches zijn schijven van gekleurd celluloid. Waarde 1000p per persoon, ze zijn toegevoegd. De 2 dobbelstenen zijn van kunststof met westerse punten. De windenwijzers zijn grote schijven van celluloid. Met de O van Oost i.p.v. de E van East die op de stenen staat. Ze zijn bijgemaakt. De handleiding ontbreekt.

Eindigt over: Deze veiling is gesloten.

Meer informatie / bieden

422. Mahjong Europees , 5-laden doos Golconda Duitsland, ca. 1924

De 5-laden doos met Golconda Boeddha is Duits en van karton met beplakt met kunstleer. Op de gewatteerde deksel staat het Golconda logo met Boeddha. Het interieur is bekleed met oker kunstleer, binnen de deksel staan de Golconda handtekening en Mahjong. Er zijn 4 laden voor de stenen en een voor de fiches e.d. De stenen zijn Duits en van kunststof, bovenop wit en onderop zwart. Karakters, afbeeldingen zijn typerend voor Golconda. Er zijn geen reservestenen. De fiches zijn gekleurde platte staafjes van celluloid, waarde is onduidelijk. De 3 dobbelstenen zijn van kunststof met westerse punten. De windenwijzers zijn schijven van celluloid, de E-wind is rozekleurig. Handleiding is een tweezijdig Engelstalig velletje "Play Rules for the Golconda Mah-Jongg".

Eindigt over: Deze veiling is gesloten.

Meer informatie / bieden

423. Mahjong Europees, 5-laden doos Pung Chow/Perry, ca. 1930

De laden doos is Duits en van beplakt karton met bovenop het Pung Chow logo. Met 4 laden voor stenen en bakjes voor de fiches e.d. Met knoopjes als knopjes. Binnenin zit een Perry sticker en staat het mus-en-steen logo. De puntgave stenen zijn Duits en van blank hout met gelakte rug. Bedrukt met speelse karakters e.d. Op Kring 1 staat Pung Chow, Ost-wind vervangt East wind. De seizoenen tonen 2 x dezelfde monochrome planten. Er zijn 4 reservestenen. De fiches zijn strookjes gekleurd celluloid. De 2 dobbelstenen zijn van been met westerse punten. De windenwijzers zijn gelijk aan de speelstenen, met grote letters en Ostwind i.p.v. East wind. De handleiding is Duits van Pung Chow juni 1922 en een Perry boekje, januari 1937. Inclusief puntentabel en reglement.

Eindigt over: Deze veiling is gesloten.

Meer informatie / bieden

424. Mahjong Europees, Marque de Fabrique JTR Paris, ca. 1930

De kleine, platte 2-laden is van karton beplakt met zwart papier. De doos is Frans fabricaat met een "Davidster". Bovenop staan Mahjong en een logo met Marque de Fabrique JTR Paris. De met glanzend papier beplakte binnenkant bevat 2 laden. Een voor zowel stenen als een doosje voor fiches e.d. en een voor enkel stenen. De stenen zijn Frans en smal. Van blank hout met bijgeschuurde rug. Bedrukt met karakters en afbeeldingen die de fabrikant ook bij de andere Mahjong spellen gebruikt. Op de Westenwind staat ook de Franse O van Ouest. Er zijn geen reservestenen. De fiches zijn kleine schijfjes van gekleurd been, de waarde is onduidelijk. De 2 dobbelstenen zijn van been met westerse punten. Er zijn geen windenwijzers. De handleiding is een Frans vouwvel.

Eindigt over: Deze veiling is gesloten.

Meer informatie / bieden

425. Mahjong Europees, 5-laden doos, ca. 1929

De 5-laden doos is Europees, gemaakt van dun karton beplakt met zwart papier bedrukt met gouden "Chinese" afbeeldingen. Bovenop zit een etiket met Mandarijn en staand Mah Jongg. Binnenin zijn 4 laden voor stenen en 4 losse bakjes voor fiches. De stenen zijn Europees, gemaakt van onbewerkt hout. In drie kleuren bedrukt met karakters en afbeeldingen. Voor Oostenwind is wel de E van East wind gebruikt. De kleur groen is sterk verbleekt. De fiches zijn ruwe latjes van gekleurd hout. De twee dobbelstenen zijn van zwart hout met gouden westerse punten. Er zitten geen windenwijzers en handleiding bij het spel. Er is een indicatie van de datering; de handgeschreven, uit 1929 stammende Nederlandse notities binnenin de deksel.

Eindigt over: Deze veiling is gesloten.

Meer informatie / bieden

Contact

Groningen
Veilinghuis Klinkhamer
Vechtstraat 45
9725 CT Groningen
Kampen
Veilinghuis Klinkhamer
Gasthuisstraat 10
8261 BS Kampen
Telefoonnummer
050-5532122
E-mailadres
info@aca-auctions.com


Scroll omhoog